viernes, 13 de abril de 2012

TORREDEMBARRA, EL NOSTRE PATRIMONI PESCADOR



Entrada per cortesia del company Toni C. Tomas elsplaersdelavida.blogspot.com.es


El nostre patrimoni pescador:



Als anys 1965 o 1966 va desaparèixer la pesca del llum a Baix a Mar i amb ella, les vuit barques -cintes- amb els dos bots auxiliars que cadascuna portava per anar a aquella pesquera. Només van quedar tretes a la sorra unes quantes embarcacions i uns quants pescadors que no van voler desplaçar-se al port de Tarragona i van escollir continuar pescant al Barri Marítim. Això sí, amb dedicació exclusiva a unes altres pesqueres al no poder anar al llum. Concretament, per anar a pescar a “l’arrastro" es comptava amb les següents embarcacions:
"CONCEPCIÓN", normalment hi anaven embarcats, el Quimet Fortuny, patró i motorista i Tiburci Girol mariner i cuiner, substituït quan es va jubilar per Eduard Fortuny. En època de veda de “l’arrastro", era utilitzada per anar a les xarxes. La "Concepción" fou enfonsada al cementeri de barques que hi ha davant de La Móra.
"JUAN", servia fonamentalment per pescar a “l’arrastro" i hi anaven embarcats en un primer moment, Daniel i Josep Rovira, posteriorment, al deixar d'anar a la mar el Josep, s'hi va embarcar Joan Rovira. Va ser exhibida a prop del pont dels Munts fins que uns brètols la van estavellar.




"TERESA SALVADORA" que, al principi, anaven embarcats l'Anselmo Pijuan, el Baldomero Rovira i el Cisco Bairaguet. La "Teresa Salvadora" amb foli TA-3-2154, i 8,1 m d'eslora, va ser construïda per Sebastià Roch a Tarragona i comprada de segona mà a Calafell a l'any 1964. La barca, molt semblant a la resta d'embarcacions que pescaven a “l’arrastro" era relativament petita i anava armada principalment amb un art de dimensions considerables, els cables per arrossegar-lo, la "maquinilla" hidràulica, les portes, i al començament, un motor Sevil d'uns 8 cavalls de potència. Estava dotada de pont amb un "palo" per poder hissar l'art: una de les característiques que la diferenciaven de la resta d'embarcacions que es dedicaven a altres pesqueres. Era de fusta i amb unes escues que permetien que pogués ser varada i estar treta a la platja de sorra sobre uns pals.

Al deixar d'anar a pescar, abans de ser construït el port de Torredembarra, en un primer moment, la "Teresa Salvadora" va ser exhibida a prop del pont de Clarà i avui dia es troba al costat del pont dels Munts on abans s'hi trobava l'embarcació "Juan". Actualment, aquesta última embarcació de “l’arrastro" de Baix a Mar, està molt deteriorada per les accions vandàliques d'algunes persones i, si no es posa remei aviat, seguirà el mateix fi que la seva antecessora.

Estic segur, però, que les nostres autoritats municipals, no deixaran que això passi i la rehabilitaran i la protegiran, permetent que la "Teresa Salvadora" pugui seguir donant testimoni d'un temps ja passat. I que les generacions futures i tots aquells amants de les coses de la mar, gaudeixin d'un patrimoni mariner de gran vàlua històrica i cultural.

Últimes barques d"'arrastro" a la nostra platja.

De dreta a esquerra: "Concepción", "Teresa Salvadora" i "Juan".

Enllaços d’interès:
Teresa Salvadora:
Bloc d’en Xavi Rovira, fill d’en Baldomero Rovira: http://xavi-rovira.blogspot.com/
Post dedicat a Teresa Salvadora: http://xavi-rovira.blogspot.com/2010/04/teresa-salvadora-torredembarra.html
Fotos: https://picasaweb.google.com/roviraweb/TERESASALVADORA

1 comentario:

  1. Hola Xavier.

    La Coral Santa Rosalia de Torredembarra ens agradaria utilitzar aquesta foto per el programa de mà del concert d'aquest estiu. Et fa res? Ens dónes permís? Esperem la teva resposta ben aviat per tal de tirar endavant el disseny i la impressió del cartell. Gràcies. La marera més senzilla de comunicar-nos serà a través del nostre mail:
    coralsantarosalia@gmail.com

    ResponderEliminar